Egzotična jela, Hummus, Kulinarske destinacije

HUMMUS – egipatski dip

Hummus

Šta je hummus ?


Hummus je tradicionalno egipatski sos ili dip koji se pravi od leblebija, susama, limuna i maslinovog ulja. Služi se kao meze.

Danas se ovaj dip upotrebljava širom Srednjeg Istoka i Evrope. U Izraelu je nacionalno jelo. U Libanu se jede sa pita hlebom. Srednjoevropske države prave sa cveklom, bundevom, avokadom. Koristi se kao dip za razne vrste povrća i mesa.

Hummus je odličan izvor vitamina B6, C, fosfora, zinka, proteina, gvožđa.

Sastojci za pripremu hummusa
  • konzerva leblebije
  • sesamova pasta – tahan
  • maslinovo ulje
  • beli luk
  • jedan limun
  • peršun
  • so
  • biber
  • aleva paprika
Priprema hummusa :
  • Izblendati leblebiju.
  • Dodati sesamovu pastu po ukusu
  • Sipati jednu kašiku soli po ukusu
  • Staviti glavicu belog luka, vezu peršuna, biber, alevu papriku
  • Nacediti limun po ukusu.
  • Postepeno sipati maslinovo ulje dok se ne napravi gusta masa.