Dubai, Istorijski Dubai, Putopisi, UAE

BUR DUBAI I DEIRA – Istorijski Dubai

Bur Dubai dubai-creek-abra

Bur Dubai – Kulturno nasleđe i istorija


Planirali smo dan u istorijskom distriktu Dubaija koji se zove Bur Dubai a zatim da abrom pređemo na Deiru, nekadašnji komercijalni centar Dubaija i obiđemo sukove i radnje koje prodaju elektronsku robu.


Bur Dubai i Deira

Šta je abra ?

Bur Dubai i Deiru deli morski rukavac a abrom, drvenim čamcem, kojim se trgovalo i prevozilo u prošlosti, za jedan dirham, koliko trebate platiti vozaču, možete uzbudljivo preći na Deiru.

abra-dubai

Prelazak abrom preko potoka, Deira, Dubai[/caption]

Izuzetnost Dubaija prikazuje i metro. Kuriozitet je što možete kupiti zlatnu ili povlašćenu kartu za metro pa tako ulaziti na posebnom ulazu u voz i sedeti u separeu. Ipak je udobnije, prijatnije i jeftinije voziti se taksijem, zaključujete i sami.

Dubai nisu sami luksuzni šoping molovi u kojim se dolazi poršeom, Rolls-Royce, gde se besumično troši novac i pokazuje zlato i kadifa. Dubai nije samo

Top 3 Dubai

  1. ŠOPING
  2. PLAŽE
  3. SAFARI
Šta videti u Dubaiju
    • Downtown Dubai Centar, Burj Khalifa i Dubai Mall
    • Bur Dubai, Muzej Dubai, El Fahidi tvrđava
    • Deira – Dubai Gold Souk, Dubai Spice Souk
  • Jumeirah Beach, Burj Al Arab

Dubai se sve više razvija u jedan veliki turistički centar.

Istorijski deo Dubaija

→ Preporučujem posetu Bur Dubai-u i upoznavanje istorijskog i kulturog nasleđe Dubaija. Naučićete o plemenima i savezima koje su sklapali, trgovini, naročito biserima. Topla voda pogoduje razvoju bisera i bogatog morskog sveta. Videćete brodove koji se i danas koriste za prevoz sve više turista.

El Fahidi tvrđava Dubai

Muzej u Dubaiju

U El Fahidi tvrđavi u Bur Dubaiu nalazi se glavni muzej u Dubai-u. Muzej se nalazi u zgradi izgrađenoj 1787. god. koja je ujedno i najstarija građevina u Dubai-u.

Poseta muzeju i tvrđavi završila se obilnim ručkom u restoranu pored obale sa pogledom na život koji se odvija na vodi. Graciozni galebovi u potrazi za hranom prave nestvarnu atmosferu opuštenosti u kontarstu sa bukom i mirisom nafte koju stvaraju abre.

Morski rukavac, Creek, je ostao važan element u uspostavljanju komercijalnog položaja Dubaia. Prokopavanjem rukavca omogućilo se pristajanje velikih brodova čime je Dubai mogao da parira Šardži koja je u to vreme bila vodeća luka u UAE. I pored izgradnje Јеbеl Аli Luke, Dubai Creek je ostao luka za pristajanje manjih trgovačkih brodova.