Egzotična jela, Kulinarske destinacije, Tajlandska brza poslastica od manga i kokosa

MANGO – KOKOS – PIRINAČ

mango

MANGO I PIRINAČ U KOKOSOVOM MLEKU


Najskuplji i najukusniji mango potiče iz Indije i na sreću, možete ga kupiti u velikim marketima i u našoj zemlji.


Kakvog je ukusa mango ?

Upotreba manga u poslasticama

Bogatog slatkog ukusa i kremaste strukture tradicionalno se upotrebljava za smoothie, sladoled, sorbet, sok i kolače.

Kako izabrati mango ?

Cena manga u Srbiji
  • Kod nas u prodavnicama možete naići uglavnom na zelen mango sa cenom oko 450 – 500 dinara. Izuzetna prilika da kupite zreo i sočan plod voća jeste da ga tražite u korpi sa trulim voćem koje se prodaje po sniženoj ceni. Neupućeni u vrstu voća, njegov plod, izgled i strukturu kore, prodavci često mekan, zlatno žut mango sa jarkom crvenom bojom na strani peteljke, prodaju kao trulo voće po upola nižoj ceni.

    Možete pazariti i za 250 dinara po kilogramu.

Kako oljuštiti mango ?

  • Najjednostavnije ljuštenje čudotvorne voćke, biljka daje plodove i posle 300 godina života, jeste ljuštilicom za krompir ili šargarepu. Paziti da se ne posečete jer je oljušten mango klizava voćka Lepo se seče na kriške oštrim nožem. Pošto je kremaste strukture, mekan je i lako se može pretvoriti u kašu za bebe.
Potrebno za pripremu tajlandske poslastice za dve osobe :
  • jedan mango
  • jedna kesica basmati pirinča
  • 200 ml kokosovog mleka u konzervi
  • kristalni šećer po potrebi
  • vanila ekstrakt, po potrebi
Priprema :
  • Prvo napraviti pirinač u kokosovom mleku. Skuvati basmati pirinač u ključaloj vodi. Potrebno je 12 minuta da se pirinač skuva. Ocediti pirinač.
  • Kokosovo mleko i šećer zagrejati toliko da se šećer otopi.
  • Kokosovom mleku dodati pirinač. Sve promešati i sjediniti.
  • Ohladiti pirinač.
  • Voće oprati, oljuštiti, oprati. Iseći na željene oblike. Servirati sa pirinčem u posudi za prezentaciju :
  • Napravljen desert pokriti lepljivom folijom.
  • Dobro ohladiti u frižideru.
  • Služiti ohlađen desert uz smoothie od kokosa.