Egzotična jela, Tajlandska brza poslastica od manga i kokosa

MANGO – KOKOS – PIRINAČ

mango

MANGO I PIRINAČ U KOKOSOVOM MLEKU


Najskuplji i najukusniji mango potiče iz Indije i na sreću, možete ga kupiti u velikim marketima i u našoj zemlji.

Bogatog slatkog ukusa i kremaste strukture tradicionalno se upotrebljava za smoothie, sladoled, sorbet, sok i kolače.

Izgled i cena manga u Srbiji

  • Kod nas u prodavnicama možete naići uglavnom na zelen mango sa cenom oko 450 – 500 dinara. Izuzetna prilika da kupite zreo i sočan plod voća jeste da ga tražite u korpi sa trulim voćem koje se prodaje po sniženoj ceni. Neupućeni u vrstu voća, njegov plod, izgled i strukturu kore, prodavci često mekan, zlatno žut mango sa jarkom crvenom bojom na strani peteljke, prodaju kao trulo voće po upola nižoj ceni.

    Možete pazariti i za 250 dinara po kilogramu. 😀

Kako oljuštiti mango ?

  • Najjednostavnije ljuštenje čudotvorne voćke, biljka daje plodove i posle 300 godina života, jeste ljuštilicom za krompir ili šargarepu. Paziti da se ne posečete jer je oljušten mango klizava voćka 🙂 Lepo se seče na kriške oštrim nožem. Pošto je kremaste strukture, mekan je i lako se može pretvoriti u kašu za bebe.
Potrebno za pripremu tajlandske poslastice za dve osobe :
  • jedan mango
  • jedna kesica basmati pirinča
  • 200 ml kokosovog mleka u konzervi
  • kristalni šećer po potrebi
  • vanila ekstrakt, po potrebi
Priprema :
  • Prvo napraviti pirinač u kokosovom mleku. Skuvati basmati pirinač u ključaloj vodi. Potrebno je 12 minuta da se pirinač skuva. Ocediti pirinač.
  • Kokosovo mleko i šećer zagrejati toliko da se šećer otopi.
  • Kokosovom mleku dodati pirinač. Sve promešati i sjediniti.
  • Ohladiti pirinač.
  • Voće oprati, oljuštiti, oprati. Iseći na željene oblike. Servirati sa pirinčem u posudi za prezentaciju 😀
  • Napravljen desert pokriti lepljivom folijom.
  • Dobro ohladiti u frižideru.
  • Služiti ohlađen desert uz smoothie od kokosa.