Putopisi, Samui - Vančanje iz snova, Tajland

OSTRVO SAMUI – Venčanje iz snova – Koh Samui

ostrvo samui

Iako na prvi pogled tragično, malo ostrvo Samui obišli smo za jedan dan a ostali celih 15 …


Brdovito – planinsko ostrvo Samui sa plantažama kokosa poznato je po tropskoj klimi. Tropska klima je nepredvidiva. Kada je vreme lepo onda je lepo. Kada je loše onda je loše.

Loša kišna sezona sa obilnim padavinama, monsunskim vetrovima i poplavama karakteristična je za sve zemlje jugoistočne Azije.

Na sreću, kišna sezona na ostrvo Samui donosi manje poplave i ne pretvara puteve u reke.


Početak i trajanje turističke sezone na Koh Samui
  • Turistička sezona na Samui ostrvu se deli na suvu, toplu i kišnu sezonu.
  • Suva sezona počinje u decembru i traje do februara. Ovaj period je najlepši i u tom periodu je ostrvo najposećenije. Temperature vazduha je nešto ispod 28℃. Prijatno toplo vreme.
  • Najveće vrućine su u toploj sezoni. Tada je temperatura vazduha 30℃ i sunčano je tokom celog dana.
  • Kišna sezona počinje od septembra i traje do novembra. Jaka kiša, pljusak, pada jednom dnevno a ostali deo dana je uglavnom sunce isprepleteno sa oblacima.

Ono što privlači turiste svake godine u velikom broju na ostrvo Samui je upravo dobra klima.

Okružene morem, načičkane plaže obasjane su suncem u proseku 6 sati dnevno. Pesak, sunce i more je upravo ono što dobijate.

Plaže na Koh Samui, temperatura mora na Koh Samui, temperatura vazduha na Koh Samui
  • Ostrvo Samui je idealno za kupanje u moru, sunčanje ili uživanje pored bazena. Postoje i veliki izbor sportova na vodi. Od surfovanja na talasima, jedrenja, skijanja na vodi do ronjena. Većina sportova je lako dostupna na plaži.
  •  Temperatura mora je konstantna tokom cele godine i iznosi 29℃.
  •  Temperatura vazduha je u proseku oko 28℃ tokom cele godine. Za koji stepen viša u toploj sezoni i za koji stepen niža u suvoj sezoni.
lipa_noi_samui
Lipa Noi , Samui, Tajland

Za razliku od Bangkoka gde je sve u kulturi i istoriji, gde žurite da bi ste stigli obići sve znamenitosti i kupovali do iznemoglosti, na ostrvu Samui sve se odvija sporo. Bez žurbe, bez stresa, bez napetosti. Polako, usporeno, opušteno. Tiha i nežna muzika, lagana šetnja, prava priroda, konačna istina.