Istanbul, Putopisi, Šta videti u Istanbulu

ŠTA VIDETI U ISTANBULU – Istorijske vrednosti i hrana

Istanbul sta videti

Kada govorimo o obilasku Istanbula, imajte na umu da ćete provesti na nogama veći deo vremena. Pešačiti, penjati se, izuvati prilikom ulaska u džamije, stajati i u prevozu, tramvaju, vozu ili autobusu pa je preporuka pre svega obuti udobne cipele.


Šta videti u Istanbulu ?

Kako je najbolje obilaziti znamenitosti u Istanbulu ?
  • Istanbul je istorijski vredan grad, počiva na ostacima vizantijskog Konstantinopolja, pa otuda i vredne i različite arhitekture.
  • Istanbul je kulinarska destinacija. Turska kuhinja je jedna od najukusnijih na svetu a sa delikatesnim poslasticama i poslastičarnicama širom grada ostavlja prepoznatljiv pečat kod posetilaca.
  • Istanbul su ljudi. Sa 14 miliona stanovnika ovaj kosmopolitski grad zrači energijom razvijenog evropskog grada.

U Istanbulu je najbolje voziti se tramvajem i tako izbeći velike gužve.

Šta treba videti u Istanbulu ?

1. Aja Sofija Muzej, Ayasofya, Hagia Sophia

– Nekadašnju najveću crkvu na svetu, simbol pravoslavlja, u kojoj se odvijalo krunisanje vizantijskih careva, padom istočnog Rimskog carstva Mehmed II Osvajač pretvara u džamiju, a Mustafa Kemal Ataturk 1935. u muzej.

2. 2. Plava džamija, Sultan Ahmedova džamija, Blue Mosque

– Nalazi se u Sultanahmet distriktu odmah preko puta Aja Sofije, poznata po plavim iznik ručno rađenim pločicama sa printom lale kojima je obložena unutrašnjost kupole. Prilikom ulaska u džamiju izuvanje je obavezno. Na ulazu se nalaze korpe sa plastičnim nazuvicama koje stavljate preko cipela pa se ne morate izuvati.

3. Basilika Cistern, Cisterna Bazilika

– Najveća cisterna od preko 100 na kojima leži Istanbul, nastala u vreme cara Justinijana. Snabdevala je Kraljevu Palatu i crkvu Svete Mudrosti vodom. Unutrašnjost se sastoji od antičkih stubova. Memljivo je, vlažno, akustično i mračno ali vredi videti.

4. Grand Bazar,

Kapali Čaršija

– Pravi mali grad na prostoru od 30 000 m2, ispresecan ulicama i sa 4000 dućana, 26 000 trgovaca i godišnjom posetom od oko 300 000 ljudi, Grand Bazar se smatra najstarijim shopping molom na svetu. Posebnu pažnju privlače juvelirnice.

5.Bazar začina, Misir Čaršija, Egipatski bazar

-Sigurno jedinstven bazar, nalazi se na ostacima nekadašnje venecijanske pijace i pravo je mesto za ispitivanje čula mirisa i vida. Možete kupiti čajeve, slatke i sušene voćne delikatese.

Ova dva bazara su potpuno podređena turistima. A to znači da su cene visoke i sve je skuplje barem 2 puta nego u ostalim radnjama u gradu. Obavezno se cenjkajte. Živopisne boje, trgovina, zanatske radnje, jarke boje, mirisi.

6. Topkapi palata

-Najlepši i najveći muzej u Turskoj. Prostire se na 700 000 m2. I apsolutno je zastrašujuće videti šta se sve u njemu nalazi. Od oružja i odeće sultana, kolekcija umetnina i porcelana, u njemu se čuva i jedina biblija na svetu napisana na arapskom jeziku kao i jedinstven 86 karatni dijamant, u obliku kruške, četvrti po veličini na svetu, najvredniji primerak u muzeju.

7. Galata most

– Najstariji most u Turskoj. Poznat na slikama po pecarošima koji svakog dana love ribu. Ispod mosta su riblji restorani sa pogledom na Bosfor. Puno restorana i kioska za hranu.

8. Galata kula, Hristov Venac

-Nekadašnja đenovljanska kula visoka je 63m i pruža prelep pogled na Galata most i okolinu. Posebno dobro mesto za fotografisanje grada.

9. Bosforski moreuz

– Bukirajte plovidbu moreuzom. Fantastičan pogled na stari i novi Istanbul sa mora.

10. Dolmabahče palata

-Nalazi se na moru. Građena po ugledu na francuski i engleski dvor. Raskošno i bogato izgrađena  palata, mešavina je rokokoa, baroka i otomanske arhitekture. U njoj se nalazi najveći kristalni luster na svetu težine 4,5 t kao i soba u kojoj je preminuo predsednik republike Turske, Mustafa Kemal Ataturk.

11.Taksim skver

– Najpoznatiji moderan trg u Istanbulu prepoznatljiv po romantičnom, starom tramvaju koji vozi ovom trasom i spomeniku Republike. Saobraćajno je čvorište sa puno restorana, najpoznatijih hotela, prodavnica, mesto javnih okupljanja i velikih događaja.