Istanbul, Putopisi, Sultanahmet

SULTANAHMET ISTANBUL – Aja Sofija i Plava džamija

Istanbul

Istanbul – U potrazi za korenima


Iznenadni put u Istanbul nije ostavio dovoljno vremena da se do tančina upoznam sa prestonicom baklave. Ono što sam jedino znala da je grad na dva kontinenta, prenaseljen i na trusnom područiju, da ima Bosfor, Beogradski park, Vartolomeja, baklavu sa pistaćima, tursku kafu, grobnicu Mehmed Paše Sokolovića i naravno Sulejmana Veličanstvenog, reformatora i čoveka sa stilom i smislom za umetnost koji je sagradio Sulejmaniju lepotu, najlepšu od preko 1000 džamija, koliko ih ima u Istanbulu.

“Šta radite ?” “Gledamo ono što nam oteli :)”
Tako je započeo konverzaciju čovek koji je čekao u redu ispred muzeja.
Bila sam zatečena veličinom Aja Sofije da nisam ni primetila prepirku između muškarca pored građevine i mladića koji je insistirao da uđe u crkvu. Čovek iz obezbeđenja je tvrdio da se može ući u džamiju ali ne i u crkvu.”
by Mile

AJA SOFIJA ISTANBUL

  • Nekadašnja najveća crkva na svetu, simbol iščezle kulture, nezaboravljeni duhovni centar pravoslavlja iako iz daljine podseća na džamiju jer se 4 minareta dovoljno dobro vide iz velike udaljenosti, nikako nije samo džamija. Zadržani duh pravoslavlja osetićete čim dođete do ulaza vizantijske crkve. Grandiozna građevina prkosi vekovima i osvajačima a njene posetioce podseća na veličinu i moć iščezlog naroda.
  • Ogromna vrata otvaraju novu dimenziju građevine. Magična unutrašnja struktura sa kupolom prečnika 32 m, na visini od 65 m, vratiće vas u vreme vladara careva i širenja pravoslavlja.
Koje su dimenzije Aja Sofije u Istanbulu ?
  • Crkva Svete Mudrosti,

    55 m visoka i 73 m široka građevina je pravo remek delo viznatijske arhitekture. Bogato ukrašena mozaicima i freskama, crkva u kojoj se odvijalo krunisanje Vizantijskih careva, za vreme Mehmeda II Osvajača pretvorena je u džamiju. Simboli pravoslavlja zamenjeni su simbolima islama.

Koje godine je Aja Sofija pretvorena u muzej ?

Crkva i džamija, Aja Sofija je 1935. odlukom turskog predsednika republike Mustafe Kemala Ataturka pretvorena u muzej.

Aja Sofija, Crkva Svete Mudrosti

Odmah po izlazu iz muzeja je kafić na otvorenom gde možete popiti vruć čaj i pojesti ukusan sendvič.