Istanbul, Kulinarske destinacije, Putopisi, Turkish delights

Turkish delights – VELIKI BAZAR I BAZAR ZAČINA

veliki bazar

Veliki Bazar


Požurili smo na Grand Bazar jer se 18 kapija Kapali čaršije zatvaraju u 19h. Pluralizam boja, ogromna gužva i velika graja dočaravaju atmosferu užurbanog pijačnog dana.


Preterano ljubazni trgovci se obično ljute ako fotografišete njihove tezge sa ponudama, šarenim i aromatičnim proizvodima.

Zato je najbolje prvo da kupite baklave i pojedete po koju orasnicu, kupite halvu i čaj od nara za poneti, pa tek tada okinete par puta, možda vam se i posreći.

  • Grand Bazar ili Veliki Bazar

    danas je potpuno podređen turistima. Na prostoru od 30 000 m2  i 4000 dućana, 65 ulica i Džamijom, predstavlja manji grad u Istanbulu. Ako pogledamo geografske podatke Istanbula videćemo da je sve u njemu ogromnih razmera tako da je ovo poređenje sasvim na mestu.

  • U velikom, magičnom, neshvatljivom prostranstvu smeštene su zanatske radionice, kovači, kazandžije, zlatari, tašnari, jorgandžije, obilje suvenira, alve, baklave i turskih specijaliteta, filigran rad na metalu i ređe srebru, džezva i šolje za kafu, nakit, papuče, marame, činije i ostali predmeti od keramike ručno pravljeni, orijentalni ukrasi, lampe, lusteri, nargile.

Cenjkajte se. Na bazaru možete iskupovati unikatne suvenire i nakit od srebra za male pare.

Veliki Bazar
Veliki Bazar, Istanbul, Turska