Bangkok - City of life, Putopisi, Tajland

BANGKOK – City of Life

bangkok

Bangkok – sočno i vlažno


Bangkok. Peti element i Brus Vilis bili su dovoljna inspiracija da izdržim 15 sati napornog leta za upoznavanje kosmopolitskog grada od preko 11 miliona stanovnika. Sve je počelo kroz prozor taksi vozila koji nas je vozilo sa Suvarnabhumi aerodroma u hotel a nastavilo pogledom kroz drugi, veći prozor Holiday Inn-a u kome smo bili smešteni.

Bangkok, Suvarnabhumi aerodrom

  • Suvarnabhumi aerodrom je 2006. godine postao glavni i najprometniji aerodrom u jugoistočnoj Aziji. Iako grandiozan, jednostavan je za snalaženje. Postoji samo jedan terminal koji pokriva domaće i međunarodne letove. Po nekim merilima smatra se i najvećim terminalom na svetu.
sky-train
sky train Bangkok
Sky Train Bangkok

Život na ulicama Bangkoka

  • Kontrasti i raznolikost na jednom mestu nalik na mravinjak obuzme svakog ko dolazi iz geta u kakvom živim ja. Mirisi hrane i gužva na ulicama, visoki betonski stubovi koji nose najčudniji voz na svetu, skytrain, zalude mozak pa se dogodi da niste u stanju da odredite smernicu vašeg kretanja.
  • Vlaga, tropske biljke i hram. Hramovi se nalaze skoro u svakoj ulici i ispred svakog tržnog centra. Hram je nekad u obliku slona. Slon je na Tajlandu sveta životinja. Tajlanđane možete videti kako šetaju oko statue slona ili pak trljaju surlu slona za sreću.

Besna na sve i svakog oko sebe i zanemarujući šesto čulo koje me sputava celog života, znala sam da je ovo grad u kome bih mogla doživeti stotu. Bez oklevanja sam halapljivo krenula ka prvom voku i pojela supu sa čilijem u velikoj količini.

Tajlandska hrana je poznata u svetu a zdrava kisela supa Tom Iam Kung sprema se kako na ulici tako i u restoranima.

Iako su mi usta i jezik utrnuli posle prve kašike vitaminske supe, uspela sam da posrčem svu tekućinu iz tanjira. Znoj i vrućina isparili su iz umornog tela i krenuli smo dalje.

Buvlja pijaca u ulicama oko hotela namamila je uglavnom turiste a raznovrsnost i niske cene robe koju nude meštani stvarali su gužvu oko tezgi.

Gust saobraćaj i miris ribe pravili su nezamislivu atmosferu sočnog i vlažnog megalopolisa koji je svetleo duboko u noć.