Bali, Mistični Bali, Putopisi

Bali – Mistično “OSTRVO BOGOVA” – Bali Indonezija

bali ples ceremonija

Bali – “Ostrvo 20 000 hramova”

Bali je ostrvo kroz koje godišnje protutnji milion turista. Statistika je poražavajuća. Razlog je prost. Treba očuvati prirodu i nasleđe Balija. Hramovi i okolina se urušavaju.


Okean je ono što mi je između ostalog ostalo u pejsažnom sećanju na Baliju, kao i beli pesak koji ne videh do tad. Plaže su na istoku i severu crne zbog plodnog vulkanskog tla. Ostrvo obiluje vulkanskim planinama pa otuda i bujne vegetacije.

Gunung Agung planina, Bali

Najveći vulkan na ostrvu, Gunung Agung, sveta planina, eruptirao je 1963. Gunung Agung je za Balinežane prikaz svete planine Meru iz Hindu kosmologije i smatra se da je središte svih fizičkih, metafizičkih i duhovnih univerzuma.

Hramovi na Baliju

Temple of Besakih, “Majka svih hramova”


Hram na Baliju

Na 1000 m nadmorske visine, leži najviši, najvažniji i najsvetiji hram, ” Majka svih hramova “, Temple of Besakih.

Sačinjenog od 80 i više hramova, ” Majku svih hramova ” zaobilazi vulkanska lava 1963.godine i od tada ojačava vera u balinežanskom narodu. Balinežani ovo područije zovu “Besukih” po Naga Besukih, božanstvu zmaja koje po njihovom verovanju živi na planini Agung.

Hram Besakih igra veoma važnu ulogu u životu stanovnišva. Glavni je duhovni centar Balinežana i otvoren je za svakog vernika bez obzira iz koje kaste dolazi. U njemu se održava oko 70 ceremonija godišnje koje su sastavni deo hindu religije i balinežanske kulture.
  • Spremite se za planinarenje. Treba vam snage, minimum 3 sata. Unajmite dobrog vodiča koji će vam objasniti značenje svakog hrama, simbola ili rituala.
  • Uvrštenog u svetsku kulturnu baštinu 1995. godine, Temple of Besakih ne zaobilazite prilikom obilaska “OSTRVA BOGOVA”.

Bali Pura Besakih Bali, Pura Besakih, Indonezija

Crno belo platno kockatih šara kojim se oblače svetinje u hramovima odnosi se na balinežansko verovanje i dualistički pogled na svet.

Nebo i zemlja, dan i noć, bogovi i demoni su suprotnosti ali podjednako važne.

Svakog dana se mogu videti korpice ispletene od bananinog lista pune cveća, ostavljene na ulazu ispred hotela. Darivanjem se umiruju zli duhovi. Posebno je živopisno videti žene kako ih prave na pijaci cveća. Nemojte ih gazite. Ni žene, ni cveće.