Bangkok - Zlatni Buda, Putopisi, Tajland

ZLATNI BUDA – Bangkok – Kraljevska Palata

zlatni_buda

Pred vratima doma Zavaljenog Bude, vodič je izvadila  knjižicu iz džepa nalik našim starim zdravstvenim i pokazala beleške svoje meditacije. Bilo mi je mnogo vruće te sam je zamolila da ostavimo meditaciju za neki kišni dan i uđemo u wat kako se ne bih onesvestila. Trebalo je upoznati još mnogo toga do kraja dana a planirali smo i večeru na brodu.

Prvo na šta smo naišli u dvorištu hrama bilo je Bo drvo, sveto drvo smokve, pod kojim je duhovni učitelj buda dostigao prosvetljenje.

Ušli smo u bot, najsvetiju prostoriju u hramu u kojoj se odvijaju budistički rituali. U njoj se nalazi pozlaćena statua Phra Buddha Theva Patimakorn koji stoji na postolju sa kraljevskim kišbranom od 9 nivoa što pokazuje autoritet koji ovaj buda ima.

zlatni buda bot Phra Buddha Theva Patimakorn, What Pho, Hram Ležećeg Bude

Stopala Ležećeg Bude, Wat Pho Chadi Rai, Bangkok, Tajland

Hram Ležećeg Bude, What Pho, Bangkok

  • Statua visoka 15 m, duga 3 m I buda u joga medicinskoj pozi koji desnom rukom podupire glavu, leži u najstarijem I najvećem Wat Phra Chetuphon poznatijem kao Wat Pho na površini od 80.000m2.
  • Wat je dom preko 1000 različitih statua bude a 1952. godine u hramu je osnovana škola za tradicionalnu medicinu I masažu koja se odvija na otvorenom, izvan hrama. Godinu dana je dovoljno da naučite tajlandsku tradicionalnu masažu na kursu koji se ovde odvija.

Buda završava reinkarnaciju i u stanju je Nirvane.

  • Stopala bude ispisani su simbolima budizma I ima ih 108 kao I bronzanih činija u koje se ubacuju novčići za sreću.
  • U hramu je osnovan I prvi univerzitet religije, nauke I književnosti, koja se izučava kroz murale I skulpture.
  • Izvan hrama se nalaze 91 chedis ili pagode, kako se u budizmu nazivaju stupe, humke, u kojima se čuva pepeo budustičkih monaha I druge relikvije. 71 chedis je namenjena kraljevima a 21 budama. 4 chedis namenjene su za 4 čakri kralja.

Mesto je mistično i uzvišeno i povezaće vas sa kraljevima, budama i duhovnom snagom ovog drevnog i nedokučivog naroda uz slatke priče o Rami IX i kraljevskoj porodici.